ZOEKEN

Advertentie

"DE VERGETEN PARTNER"EEN CURSUS VOOR PARTNERS VAN MENSEN MET DEMENTIE

Op 11 September 2017 door Redactie

De cursus wordt gegeven vanuit Icare en GGz Centraal in samenwerking met het Alzheimer Trefpunt, gemeente Elburg en stichting WIEL.

Zorgen voor een partner met dementie
Als iemand dementie krijgt roept dit voor de naaste omgeving, familie, vrienden vele vragen op. Vragen als ‘Waarom doet hij/zij zo anders’, ‘Hoe moet ik hier mee omgaan?’ en ‘Wat kan ons helpen zodat we de zorg beter kunnen volhouden?’. Met deze korte cursus krijgt u antwoord op deze vragen.

Opzet van de cursus ‘Kennismaking met dementie’
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 2 uur. De groepsgrootte is beperkt zodat er gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De cursus wordt gegeven door Paul van Harskamp (GGz Centraal) en Tineke van den Berg (Icare thuiszorg).

Wat komt er ter sprake?
Wat doet dementie in de hersenen? Hoe verandert dit de werking van het geheugen en andere functies?
Hoe ziet het ziektebeloop eruit? Wat verandert er in het gedrag, in het karakter en ook in de relaties?
Wat kun je eraan doen? Zijn er medicijnen?
Hoe bevorder je het welzijn van de persoon met dementie? Wanneer gaat iemand naar dagactiviteiten? Hoe houd je de dagstructuur overeind?
Hoe begrijp je iets meer van de belevingswereld? Hoe sluit je hierop aan? Hoe ga je om met hinderlijk gedrag?
Wat voor hulp, begeleiding en zorg is er mogelijk? Hoe vraag je dit aan?
Wat betekent dit voor u als naaste? Hoe houdt u de zorg vol? Hoe verwerkt u het verlies?
Welke ervaringen hebben andere mantelzorgers en wat kun je van elkaar leren?

Data en locatie
De cursus wordt gegeven in Elburg ontmoetingscentrum Het Huiken, Lange Wijden 33. op maandagochtenden van 10 tot 12 uur en vinden plaats op de volgende data: 9 oktober,16 okt, 23 okt, 30 okt,6 nov,13 nov,20 nov,27 nov 2017.

Aanmelding en kosten
U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar T.vandenberg@icare.nl of te bellen naar 06-23172778. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Goed voor u? En voor uw naaste!
Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Dit betekent ook dat families langer en vaak ook intensiever betrokken zijn bij de zorg. Het is dan ook niet overdreven om uzelf te scholen, om iets te begrijpen van de ziekte, om advies te krijgen hoe u kunt omgaan met de gevolgen. En om te vernemen dat u niet de enige bent. Bovendien, als u meer inzicht en begrip heeft voor uw naaste met dementie kunt u beter voor hem of haar zorgen. En daar wordt iedereen beter van!